Korenia a bylinky

Bylinky a korenia v jedle podporujú správne trávenie, ktoré je hlavným predpokladom zdravia a chudnutia. Taktiež zvyšujú metabolizmus, preto je vhodné naučiť sa ich používať a denne pridávať aj do jedál a potravín, kde sme na to neboli zvyknutí.

 

 

KORENIE Vhodné jedlá Charakteristika a účinky
Kajanské korenie Surové jedlá, šaláty – podporuje látkovú výmenu

– tuk neukladá v tele, ale hneď ho premení na energiu (vhodný pri obezite)

– bráni usadzovaniu hlienu v pľúcach

– ničí rakovinové bunky, likviduje parazity

Rímska rasca Fazuľa, zeleninové kari, ryža, dály – základ korenín v mnohých indických jedlách

– najsilnejšia bylina na odstraňovanie hlienov a plynov

– vhodná pre ťažké jedlá, podporuje chuť do jedla

– vhodné použiť na začiatku varenia

Šafrán Mlieko, ryža – mierne nahorklá, štipľavá chuť

– žalúdočné problémy, zlepšuje trávenie

– uvoľňuje hlieny, astma, kašeľ, chrípka

– afrodiziakum, zvyšuje krvný tlak !!!

Kardamon Káva, čaj, jogurt, mlieko, pečivo, perníky, koláče, sušienky, sladké dezerty, zeleninové jedlá, strukoviny, ryža, polievky, omáčky – pôsobí močopudne, zmierňuje zápaly

– podporuje trávenie a vstrebávanie živín

– neutralizuje kofeín (detoxikuje ho) a znižuje zahlieňujúci účinok mlieka

 

fenikel Čerstvý do šalátov, grilované jedlá, aj koláče, výroba likérov – jedno z najzdravších korení

– trávenie, plynatosť, kolika, hnačka, kašeľ,

– menštruácia

zázvor Ako súčasť čajov, zmesi trikatu – „kráľ korenia“, obsahuje antioxidanty, enzýmy

– vylučovanie toxínov, trávenie, čistí krv

– kašeľ, nachladnutie, chrípka, astma

Koriander Teplé a pálivé jedlá, cukrovinky, súčasť perníkového korenia – prekyslenie žalúdka, migréna, astma

– podporuje trávenie, afrodiziakum

– črevné infekcie – silné dezinfekčné účinky

– posilňuje pamäť, vhodný pri hanblivosti

Kurkuma mäso, orechy, strukoviny – prírodné antibiotikum, antioxidant

– v ajurvéde základný liek na čistenie krvi

– dezinfekčné a protizápalové účinky, pri zahlienení

– prispieva k znižovaniu hladiny tuku v krvi

– spomaľuje rast nádorov, – čistí póry kože a regeneruje ju

– čistí telo a čakry na jemnohmotnej úrovni

Čierne korenie Teplé a pálivé jedlá, čaj, strukoviny – vykašliavanie, zahlienenie, astma

– znižuje chuť do jedla, pomáha pri spaľovaní tukov

– spaľuje toxíny, črevné parazity, čistenie krvi

 

 

 

KARI – zmes korenia, ktoré podporuje trávenie. Obsahuje rímsku rascu, kurkumu, horčičné semienka, koriander, zázvor, fenikel, čierne korenie, soľ

 

TRIKATU – zmes korenia Pippali, čierneho korenia a zázvoru. V ajurvéde sa používa pri problémoch s trávením a pri prekyslení organizmu. Pridáva sa do už hotového jedla alebo počas varenia.

 

GARAM MASALA – zmes korenia kardamonu, klinčeka, škorice a čierneho korenia

 

Dobré rady a pravidlá pri používaní korenín:

  1. Všetky korenia nechávajte v dobre uzatvárateľných nádobách alebo koreničkách (radšej menších) na studenom a suchom mieste mimo dosahu slnečného svetla.
  2. Mnoho receptov vyžaduje mleté korenie. Môžete si kúpiť už rovno namleté, ale omnoho lepšie je mať vždy čerstvo namleté korenie.
  3. Korenia radšej nakupuje v špecializovaných obchodoch ako bežných reťazcoch. Rozdiel veľmi rýchlo postrehnete pri prvom použití.
  4. Semienka a koreniny je vhodné pripravovať na ghí masle.