Bylinky a korenia v jedle podporujú správne trávenie, ktoré je hlavným predpokladom zdravia a chudnutia. Taktiež zvyšujú metabolizmus, preto je vhodné naučiť sa ich používať a denne pridávať aj do jedál a potravín, kde sme na to neboli zvyknutí.
KORENIE | Vhodné jedlá | Charakteristika a účinky |
Kajanské korenie | Surové jedlá, šaláty | – podporuje látkovú výmenu
– tuk neukladá v tele, ale hneď ho premení na energiu (vhodný pri obezite) – bráni usadzovaniu hlienu v pľúcach – ničí rakovinové bunky, likviduje parazity |
Rímska rasca | Fazuľa, zeleninové kari, ryža, dály | – základ korenín v mnohých indických jedlách
– najsilnejšia bylina na odstraňovanie hlienov a plynov – vhodná pre ťažké jedlá, podporuje chuť do jedla – vhodné použiť na začiatku varenia |
Šafrán | Mlieko, ryža | – mierne nahorklá, štipľavá chuť
– žalúdočné problémy, zlepšuje trávenie – uvoľňuje hlieny, astma, kašeľ, chrípka – afrodiziakum, zvyšuje krvný tlak !!! |
Kardamon | Káva, čaj, jogurt, mlieko, pečivo, perníky, koláče, sušienky, sladké dezerty, zeleninové jedlá, strukoviny, ryža, polievky, omáčky | – pôsobí močopudne, zmierňuje zápaly
– podporuje trávenie a vstrebávanie živín – neutralizuje kofeín (detoxikuje ho) a znižuje zahlieňujúci účinok mlieka
|
fenikel | Čerstvý do šalátov, grilované jedlá, aj koláče, výroba likérov | – jedno z najzdravších korení
– trávenie, plynatosť, kolika, hnačka, kašeľ, – menštruácia |
zázvor | Ako súčasť čajov, zmesi trikatu | – „kráľ korenia“, obsahuje antioxidanty, enzýmy
– vylučovanie toxínov, trávenie, čistí krv – kašeľ, nachladnutie, chrípka, astma |
Koriander | Teplé a pálivé jedlá, cukrovinky, súčasť perníkového korenia | – prekyslenie žalúdka, migréna, astma
– podporuje trávenie, afrodiziakum – črevné infekcie – silné dezinfekčné účinky – posilňuje pamäť, vhodný pri hanblivosti |
Kurkuma | mäso, orechy, strukoviny | – prírodné antibiotikum, antioxidant
– v ajurvéde základný liek na čistenie krvi – dezinfekčné a protizápalové účinky, pri zahlienení – prispieva k znižovaniu hladiny tuku v krvi – spomaľuje rast nádorov, – čistí póry kože a regeneruje ju – čistí telo a čakry na jemnohmotnej úrovni |
Čierne korenie | Teplé a pálivé jedlá, čaj, strukoviny | – vykašliavanie, zahlienenie, astma
– znižuje chuť do jedla, pomáha pri spaľovaní tukov – spaľuje toxíny, črevné parazity, čistenie krvi |
KARI – zmes korenia, ktoré podporuje trávenie. Obsahuje rímsku rascu, kurkumu, horčičné semienka, koriander, zázvor, fenikel, čierne korenie, soľ
TRIKATU – zmes korenia Pippali, čierneho korenia a zázvoru. V ajurvéde sa používa pri problémoch s trávením a pri prekyslení organizmu. Pridáva sa do už hotového jedla alebo počas varenia.
GARAM MASALA – zmes korenia kardamonu, klinčeka, škorice a čierneho korenia
Dobré rady a pravidlá pri používaní korenín:
- Všetky korenia nechávajte v dobre uzatvárateľných nádobách alebo koreničkách (radšej menších) na studenom a suchom mieste mimo dosahu slnečného svetla.
- Mnoho receptov vyžaduje mleté korenie. Môžete si kúpiť už rovno namleté, ale omnoho lepšie je mať vždy čerstvo namleté korenie.
- Korenia radšej nakupuje v špecializovaných obchodoch ako bežných reťazcoch. Rozdiel veľmi rýchlo postrehnete pri prvom použití.
- Semienka a koreniny je vhodné pripravovať na ghí masle.